AF REHAB - REHABILITAČNÉ A VZDELÁVACIE CENTRUM BRATISLAVA

recepcia@afrehab.sk | +421 948 446 652  

Ako správne sedieť pri práci z domu - homeoffice

Súčasná doba poznačená pandémiou nám moc nenahráva v uzdravovaní si svojho pohybového aparátu a sme odkázaní sa doma častokrát hrbiť nad notebookom a stolom, ktorý nie je v ideálnom nastavení. Z toho postupne vznikajú rôzne ťažkosti a boliestky.

Najskôr malé, ktoré máme tendenciu ignorovať a postupne z toho môžu vznikať vážnejšie veci, ktoré už je treba riešiť, pretože nám nedovoľujú sa vďaka bolesti sústrediť na prácu a obmedzujú nás v pohybe. Medzi takéto ťažkosti môžu napríklad patriť bolesti krčnej chrbtice, bolesti hlavy, migrény, pískanie v ušiach, zhoršovanie zraku alebo sluchu, bolesti ramena, lakťa, alebo zápästia, ťažkosti s dýchaním, bolesti driekovej chrbtice aj s možným vyžarovaním do dolnej končatiny a takto by som mohol pokračovať s ďalšími a ďalšími diagnózami. Podstatné ale je, ako tomu predchádzať.

Hovoríme o takzvanej ergonomizácii pracoviska. Keďže už minimálne dva roky sú niektorý doma a pracujú z domu a možno ešte dlho budú, je dobré sa zamyslieť nad tým či netreba svoje pracovné prostredie mierne upraviť a tým zabrániť ďalším degeneratívnym zmenám na svojom pohybovom aparáte. Jednou z prvých vecí, ktoré by sme ste mali urobiť, je si správne nadstaviť ideálnu výšku pracovného stolu k svojej výške postavy. Jednoducho si len vypodložiť nohy stolu alebo si zaobstarať výškovo nastaviteľný stôl. Na trhu je dnes už široká ponuka takýchto stolov a v rôznych cenový reláciách. Je to len na vás.

Ako ďalšie je dobré si správne nadstaviť svoju obrazovku počítača alebo notebooku, a to do výšky svojich očí.

A to najdôležitejšie na, čo sa aj často pýtate pri terapii je "Akú stoličku použiť?". Pokiaľ máte výškovo nastaviteľný stôl, je úplne jedno na čom budete sedieť. Pokiaľ, ale takým stolom nedisponujete, je ideálne mať stoličku bez opierok na ruky, aby ste boli, čo možno najviac zasunutý za stolom. Chodidlá pevne položené na podložke, kolená v pravom uhle na šírku panvy a bedrové kĺby by mali byť mierne vyššie ako kolená. Chrbtica pevne opretá o operadlo stoličky a ruky až po lakte opreté na stole. Nie je dobré celý deň sedieť na fit lopte, pretože to postupne môže prehlbovať vaše ťažkosti. Taktiež nie je ideálne sa uchýliť ku komerčným stoličkám na pružine, ktoré pôsobia na princípe fit lopty a efekt žiadny. Vaša peňaženka bude ľahšia a telo bude bolieť rovnako.

Okrem sedu nesmieme zabudnúť ani na to, že výškovo nastaviteľné stoly je možné si zvýšiť natoľko, že môžete pri práci aj stáť. Je dobré striedať sed a stoj, aby sa svaly trošku ponaťahovali pri dlhej práci. Či už tento stôl máte alebo nie, je dobré si každých 30 minúť robiť prestávky v zmysle prechádzky po dome aspoň na pár minút, ísť sa napiť, jednoducho sa trošku ponaťahovať, urobiť s základný strečing, alebo vykonať kompenzačné cvičenia, ktoré vám dá váš fyzioterapeut.

 


Naši partneri

Spiral Stabilization
AŠK Slávia Trnava
P+P Partner

AF REHAB, s.r.o., Račianska 66, Bratislava
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel.: +421 948 446 652

© 2020 AF REHAB, s.r.o. | Rehabilitačné centrum Bratislava | Ochrana osobných údajov | Pravidlá súťaží